Oprettet: 23. marts 2017

Riffelprøven

Dansk Jagtformidling kommer her med en guide til regler og vejledninger for riffelprøven.

Når du tager jagttegn får du automatisk tilladelse til at gå på jagt med glatløbede skydevåden. Det er blandt andet et haglgevær eller andre våden, der har et løb uden riffelgang. Hvad betyder riffelgang? En riffelgang betyder, at løbet på dit våben er forsynet med indvendige, langsgående riller, der har en svag skruning. Dette har til formål at give projektilet rotation, hvilket giver større præcision og træfsikkerhed. Så inden du må gå på jagt med en riffel skal du bestå riffelprøven. Prøven afholdes af Danmarks Jægerforbund for Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning.

Der er to formål med riffelprøven, den skal sikre træfsikkerhed, samt forsvarlig betjening af våben.

Før en riffelprøve:

Før riffelprøven skal du have et gyldigt jagttegn i Danmark og du skal have betalt et prøvegebyr på 135 kroner og have tilmeldt dig selve prøven. Betaling og tilmelding sker på hjemmesiden ”Mit Jagttegn”. Det er også vigtigt at sikre sig, at din våbentilladelse er i orden nummeret stemmer overens med dit våben.

Det er vigtigt, at du har trænet med det våben, du ønsker at benytte til prøven, da du på den måde sikre at du har styr på hvilken ammunition og skydeteknik, du ønsker at bruge.

Til riffelprøven:

Du har 5 minutter til at affyre 6 skud, hvoraf de 5 skal ramme indenfor træfområdet på en bukkeskive, der står 100m væk. Mens du er på skydepladsen, skal din våbenhåndtering foregå på forsvarlig vis, ellers består du ikke. God våbenhåndterer indeholder blandt andet, at du ankommer til skydelinjen med åben eller udtaget knækket våben, at du ser gennem løbet inden du lader første gang, at du efterser kammer og magasin efter skydning og at du ikke betjener våbenet i eller omkring vandret plan med mindre det peger mod skydeskiverne. Den prøvesagkyndige må ikke være i tvivl om, at du ved hvad du foretager dig. Det våben du håndterer og bruger til prøven skal være indskudt og i forsvarlig stand.

Til prøven må der gerne anvendes lyddæmper. Til riffelprøven må der også gerne anvendes hjælpemidler som du normalt vil benytte til jagt, så som en rygsæk eller en rygsækkestole, en direkte skydestøtte er ikke tilladt.

Hvad skal man huske til riffelprøven?

Til riffelprøven skal du huske at være dus med dit våben, at medbringe dine egne patroner, din jagttilladelse, jagttegn, høreværn, jagtrelevant støtte, dette er ofte en taske eller et sammenrullet liggeunderlag.

God fornøjelse og held og lykke.

Bag om artiklen:

Carl Christian Lange er forfatteren bag artiklen og desuden medstifter af Dansk Jagtformidling.
Carl er selv ivrig jæger og jagtinteresseret og står for den daglige drift af siden. Han er desuden din kontakt hvis du har brug for hjælp, har spørgsmål eller andet.
Email: carl@danskjagtformidling.dk