Oprettet: 4. november 2014

Mit ydmyge forsøg på en riffelguide til nyjægeren

Jeg har siden jeg fik jagttegn haft riffel og det er bestemt min store passion, jeg har gjort mine fejl og erfaringer, som jeg her vil forsøge at give videre. Sidst i guiden kan I se billeder af mine sæt (mere eller mindre). Jeg vil forsøge at gennemgå hver enkel ting, og forklare mine bevæggrunde til indkøb af netop den, og hvilke overvejelser, jeg synes man bør gøre sig. Det er min mening at guiden skal kunne fungerer som en introduktion til overvejelserne omkring ens eventuelt første riffelkøb, den er derfor ikke fyldestgørende, ønsker man en mere detaljeret gennemgang af kalibre, vekselpibe systemer, bullet drop kompensatorer, afstandsmålere i riffelkikkerterne, vinkelkompensatorer m.v. så vil jeg meget gerne give mit besyv med, men det falder dog udenfor denne guides snævre rammer.

Først introducerer jeg hvad jeg selv har valgt, efterfulgt af en ca. nypris i dag, afslutningsvis vil der være en anbefaling. Har i dag 2 rifler og 3 kalibre, jeg tager udgangspunkt i blot den ene riffel, da jeg ellers kommer til at skrive en større roman, den anden riffel er blot nævnt.

Riflerne: Sauer 202 elegance, træ, fuldskæftet, kaliber 308winchester + Sauer 202 Outback, syntetisk skæfte, med vekselpiber i 6,5 x 55 og 9,3 x 62

Ca. 24.000 for Elegance modellen

Ca. 26.000 for Outback modellen inklusiv de to piber.

Fuldskæftet ctr. Fritliggende pibe

Jeg har valgt den fuldskæftede af æstetiske grunde, jeg synes simpelthen våbenet er flottere. Vil dog anbefale at man køber en med fritliggende pibe fordi; du har mulighed for at påmontere lyddæmper, du får mindre vedligehold, hvis du skal købe fuldskæftet, da skal du købe en kvalitetsriffel, da billige fuldskæftede (efter min erfaring) simpelthen ender med at løbe varme for hurtigt, og derfor vil kaste kuglerne. På den anden side, hvis du ikke ønsker lyddæmper (eller rekylbremse, selv om de nu i dag også fås til fuldskæftede), og synes at fuldskæftet er pænere, og du måske ønsker det kortere løb, så køb en fuldskæftet, men husk de store faldgruber 1) mere vedligehold 2) kvalitetskrav. De fuldskæftede er også oftest tungere, det kan være en fordel idet du vil opleve mindre rekyl, men på den anden side nu hvor det er lovligt med lyddæmper, så er det nok ikke så relevant længere.

Anbefaling: fritliggende pibe

Materiale i skæftet

Jeg har valgt træ, igen af æstetiske grunde. Mange vælger i dag syntetiske skæfter, det har også sine fordele, primært i mindre vedligehold og at du ikke oplever at syntetiske skæfter kan ”slå” sig ligesom skæfter i træ kan gøre. Dette er især en fordel hvis din riffel skal udsættes for store temperatursvingninger. På den anden side kan det siges, at hvis du holder dit træskæfte ordenligt, og har den i en god kvalitet, vil du normalt heller ikke opleve at træet slår sig.

Men husk nu, at du altid kan gå til en bøssemager og få skiftet skæftet ud.

Som det ses, så har jeg jo valgt, både den gammeldags fuldskæftede (som jeg kalder min prydriffel) og så en riffel med syntetisk skæfte (brugsriflen).

Anbefaling: syntetisk

Kaliber

Jeg har valgt en 308 winchester, fordi det er en utrolig gængs kaliber, og fordi den dækker et meget bredt spektrum af vildt. Jeg har personligt nedlagt alt fra 8 kilos rålam til 1000 kilos eland med min riffel. To andre kaliber bør overvejes, den populære 6,5×55 og 30.06. Jeg vil ikke anbefale 6,5×55 (med mindre den er del af et vekselpibe sæt), i det (og det er bare min personlige mening) at den er for lille til kronvildt, og slet ikke bør anvendes på elgjagt hos vores kære naboer, det er også så vidt jeg kan forstå på diverse norske og svenske jagtkammerater den gængse opfattelse hos dem (det kan selvfølgelig være der er forskellige meninger, når man kender jægere, så er det nok tilfældet). Derfor vil min anbefaling være 30.06 eller 308winchester. Nogen vælger at virkelig nørde igennem ved kalibre, såfremt man ønsker det, henvises der til andet steds end denne guide. Det eneste jeg vil sige, er at 30.06 har en fladere kuglebane (det vil sige kuglen ikke falder lige så meget) end 308win, på den anden siden er min erfaring at 30.06 har en væsentlig større rekyl (kan selvfølgelig løses med mundingsbremse eller lyddæmper). Hvorvidt denne fladere bane har nogen betydning, jeg har personligt ikke oplevet som værende et problem med 308win.

Hvis man vælger en af ovenstående tre kalibre, vil man også opleve, hvor ”billig” ammunitionen er. 50 stk. spidskarp (trænings ammunition) til en af tre ovenstående kalibre, kan fås for 325 kroner. Til sammenligning koster spidsskarpt til 9,3 X 62 700 kroner plus, og det er fortsat i den billige ende, visse andre kalibrer op til 1000 kroner.

Anbefaling: 30.06 eller 308win.

Vekselpibe ctr. Fastpibe

Man må gøre op med sig selv hvad man ønsker at bruge riflen til, er riflen kun til europæisk jagt, så er vekselpibe ”overkill”. Da man næppe vil opleve at enten 30.06 eller 308win ikke rækker. Vil man på den anden side på jagt efter større vildt (bjørne i Nordamerika eller safari i Afrika) da kan vekselpiber være en god løsning, fx en 6.5X55 med en 9,3 X 62 (da er man dækket rigeligt ind fra hare til alt mindre end en elefant).

Rifler med veksel piber, er dog dyre. Da denne guide hovedsageligt henvender sig til folks første riffelkøb, så afholder jeg mig fra at nørde videre her.

Anbefaling (som første riffel): fast pibe. Anbefaling til større budget: vekselpibe.

Udvendigt contra indvendigt magasin

Jeg har valgt det udvendige magasin. Basalt set fordi jeg synes det er besværligt at lade oppe fra. Endvidere er du også ved det indvendige magasin meget bundet af hvor mange kugler du kan tage i riflen. De fleste mellemkalibre rifler fås med magasiner op til 5 skud, og en del med op til ti skud (hvis drivjagt nu er noget man ønsker at dyrke kan dette være en fordel, hvis der nu skulle opstå en akut situation af svine-invasion).

Anbefaling: udvendigt magasin

Moderne rettrækker (træk og slip kanon) eller ”gammeldags” repetering.

Det er rigtigt, de nye rettrækker modeller, er enorm hurtige at lade. De er også ret dyre. Jeg må indrømme at min erfaring her ikke er det store.

Anbefaling: ”gammeldags” repeterriffel (den anden er for dyr).

Halvautomat contra repeter

I halvautomatiske rifler i Danmark, må der kun være to skud. Hvilket nok begrænser hvor praktisk anvendelig en halvautomat reelt er i Danmark.

Anbefaling: repeter

Kvalitet

Ja, det gængse råd er: ”brug så lidt på riffel som muligt, og resten i kikkerten”. Personligt kan jeg godt se fordelen i rådet, men mener nu det bør underkastes lidt modificering. Riflen er selve værktøjet, og man skal være glad for sit værktøj, værktøjet skal også være i orden og virke, det må heller ikke larme, og må heller ikke have uheldige funktionsfejl (den skal virke hver gang). Alt sammen noget man kan opleve ved billigere (særligt brugte rifler), man kan være uheldig at få den riffel, som er fin udenpå, men det viser sig at den tidligere ejer har brugt den som paddel eller skovl. Derfor mener jeg at, ja man bør lægge flest penge i optikken og mindre i riflen, men ikke således at man går på kompromis med kvaliteten af riflen for at få en større kikkert / bedre kikkert. En Swarovski på en riffel som fra tid til anden ikke affyrer slagstiften – ja I kan godt se det ikke?

Anbefaling: Flest penge i optik, uden at det går væsentligt udover kvalitet på riflen.

Optikken, Zeiss Victory Diavari 3-12 X 56 med lys. Welter 1-4 x 20 med lys.

Ca. 18.000 for Zeiss

Ca. 2500 for Welter (hurtig bemærkning her: denne kikkert fulgte med et andet køb, i bund og grund synes jeg den er forfærdelig, og kvaliteten er ringe, tysk navn, men Kina/Japan-fabrikat – men i bund og grund er jeg alligevel glad for den, i det den jo giver mulighed for at undersøge om drivjagt med riffel, er noget for mig, uden at jeg har investeret 5000 eller mere i fx Zeiss Compact Point).

Montage (med eller uden sving)

Jeg har købt uden svingmontage, det har jeg fortrudt lige siden. Forskellen i pris er ikke overvældende, så mit råd er at gå efter svingmontagen. Fordelen ved at have svingmontage, er at du selvfølgelig kan skifte din kikkert ud. Det er muligt du ikke her og nu står og tænker på at skulle have drivjagtskikkert eller aimpoint på, men husk altid på, at de fleste rifler er genstande man ejer i mange år. Ved at du vælger svingmontagen slipper du for besværet hvis du om 5 år står og tænker at ”det der drivjagt kunne da være fedt”, så er det blot at gå ud og købe et passende sigtemiddel, kontra at du skal til at have ny montage og ny kikkert.

En fin kombination af kikkerter ville være en 3-12 X 56 og en mindre 1.5-6 X 24 eller 42 eller en 1-4 x 20 eller et aimpoint. Da er du dækket ind i skudsituationer fra 300 meter til 3 meter.

Montage uden sving:

Ca. 1200 kroner

Montage med sving:

Ca. 2500 kroner.

Anbefaling: Svingmontage

NB: siden påbegyndelse af denne guide, har jeg erfaret at Leupold laver et ganske udmærket system, ”quick release system”, princippet er det samme som svingmontage, det er dog billigere, og kan bruges på almindelige stålmontager, jeg er i øjeblikket i gang med at afprøve, og indtil videre fungerer det upåklageligt (og så er det væsentligt billigere).

Opdateret anbefaling: svingmontage eller quick release system (blot du har mulighed for at skifte kikkert).

Zoom (forstørrelse)

Den mest gængse forstørrelse der findes er 3-12, det er der nok en god grund til, det er fordi den er mest fleksibel og den passer fint til de afstande 90 % af jægere nogensinde vil bruge. Har personligt nedlagt vildt fra 25 meter til 200 meter (vist nok 196 hvis det skal være hel rigtigt), og har skudt mål op til 300 meter. En anden fin mulighed er også 2,5-10 men vil ikke anbefale at afgive 2 gange zoom på den lange bane til fordel for 0,5 mindre zoom på den korte. Der er i de senere år gået en del konkurrence i hvem der kan lave det største zoom felt, de såkaldte super zoom kikkerter som har et meget stort spænd, prisen er også derefter.

Anbefaling: 3-12

Anbefaling hvis man ønsker 2 kikkerter: 3-12 + aimpoint eller 1,5-6×24

Linsestørrelse

Ja det afgør jo hvor meget lys du kan trække igennem riflen (sammen med en kavalkade af andre faktorer, såsom coating af linserne og kvaliteten i glasset), når det kommer til den første kikkert, så er mit råd ”jo mere des bedre”, derfor vil jeg altid anbefale 56 linser. Skal du kun på jagt i Danmark, så er det til gengæld mere eller mindre overkill, idet en linse på 36 eller derover er ganske passende. Men det er jo rart at kunne se svinet eller hjorten, hvis man nu skulle få en invitation ud over landets grænser. Der er i de senere år også gået en del konkurrence i hvor stor en lysgennemstrømning man kan få i kikkerten, man kan ende med at betale rigtig mange penge for de sidste par procenter.

Anbefaling: 56

NB: lys indfald er ikke på samme måde vigtigt for drivjagtskikkerter – i det denne jagtform normalt udøves midt på dagen, personligt kan I se at jeg kun har en 20 millimeter linse, og det er egentlig rigeligt.

(afstandsmåler)

Hvis du har lyst til at lege Matt Damon og ”Shooter” så er det en rigtig fin ide, Zeiss laver en udmærket Diarange model, som starter ved 28.000. Jeg tænker hvis du er nået til det punkt hvor du overvejer sådan noget grej, så læser du nok ikke denne guide.

Anbefaling: ja, hvis du vil lege Matt Damon

Lys eller ikke lys?

Jeg har lys i min, det koster ved den model jeg har valgt, ca. 5000 kroner ekstra. Er det 5000 kroner værd? Smag og behag, lyset virkede i lang tid ikke i min kikkert (havde vendt batteriet forkert, havde så skiftet det, og vendt det næste forkert igen) – jeg fik det fikset ved et tilfælde, så i bund og grund har jeg nok ikke savnet det. Det er dog en fordel når man skyder i mørkere omgivelser (altså ikke i DK), så gør op med dig selv om du vil give en del ekstra, for noget som ikke er relevant i Danmark. Har du planer om jagt i fx Norge eller Polen, så vil jeg uden tvivl anbefale det.

Vil dog sige, lys er relativ nyt i kikkerten. Det har også gjort at mange af de gamle (brugte) (og fantastiske kikkerter) er faldet drastisk i pris. Min anbefaling ville uden tvivl være at undgå at have lys i kikkerten, og så købe en brugt Zeiss eller Swarovski, for her kan man virkelig få noget for pengene.

Anbefaling: Hvis budget er til det ja, men hellere ekstra kvalitet i kikkerten og så uden lys.

Mærke

Personligt stoler jeg kun på folk der taler tysk når det kommer til våben og optik, derfor vil jeg anbefale Zeiss eller Swarovski.

En ting må jeg dog sige her, lad være med at købe de dyre mærker i den billige ende. Fx Duralyt eller Conquest serien fra Zeiss, er gode eksempler på noget hvor man betaler for meget for. Både Leupold og Meopta laver rigtig gode kikkerter i mange prisklasser. Man får jo i sidste ende hvad man betaler for.

Anbefaling: lav dine egne undersøgelser, spørg omkring og hør hvad folk synes om mærket.

Følgende mærker har dog kun hørt godt om / har gode erfaringer med (vær dog opmærksom på at visse kikkerte som tidligere var af ringe kvalitet i dag er gode kikkerter, hvorfor man skal passe på med at købe brugte modeller af visse mærker, i det kvaliteten i disse kan være langt lavere end i deres nye): Zeiss, Swarovski, Leica, Leupold og Meopta.

Håndkikkert:

Jeg bruger ikke håndkikkert. Jeg har valgt at slå håndkikkert budget og riffelkikkert sammen i et, og købe en kikkert der var god nok til at fungere til begge dele.

Må dog indrømme at jagt i udlandet et par gange har gjort at jeg allernådigst har, måtte låne håndkikkerter, så jeg er gået i gang med at lede, så snart jeg har fået sat mig lidt mere ind i det, så vender jeg tilbage.

Det jeg personligt ser efter i en håndkikkert er 8x zoom og afstandsmåler (hvis jeg finder budgettet), og at den er let. Men har ikke afprøvet dette tilstrækkeligt til at jeg føler jeg kan komme med en anbefaling.

Anbefaling: kan ikke komme med nogen.

Lyddæmper

Hvis jeg skulle pege et tiltag inden for jagtområdet, og kalde det ene det bedste, så skulle det klart være muligheden for at anvende lyddæmper. Du mindsker presset på hørelsen, simpelthen ved at der fjernes en masse decibel, og hvem har ikke liiiiige glemt at få høreværnet på når bukken pludselig stod der? Jeg glemmer det ca. hver gang. Hvad skal man så vælge af lyddæmper? Din rekyl bliver mindsket dramatisk, hvilket de fleste vil opleve som en sand behagelighed, det kan være særlig relevant hvis du har en meget let riffel. Flere undersøgelser viser også, at de fleste rifler opnår en større præcision ved anvendelse af lyddæmperen, lang historie kort, det har noget at gøre med gasserne der dannes ved afskydningen, som nyjæger, synes jeg blot man bør konstatere at lyddæmpere: er god for din hørelse, mindsker din rekyl, og du skyder måske mere præcist.

Det negative er så en vægtforøgelse på riflen, og måske en dårligere balance. Derfor er der også et bredt udvalg mellem store og små dæmpere, jeg valgte personligt en meget lille dæmper til min 6,5 x 55, en Danish Guntech med en vægt på 449 gram. Jeg overvejer at udskifte rekylbremsen på 9,3×62’eren med en lyddæmper, det bliver nok en gevaldig større udgave da 1) riflen er meget let 2) kaliberen er en noget andet størrelse.

Diverse:

Støttefod (to-fod / bipod):

Min: Harris Bipod med special montage til Sauer 202 og fuldskæftet, ca. 2000 kroner inklusiv montage.

I Sauer 202 outback’en har jeg bare boret et hul i skæftet og sat et beslag på den anden side, uden at den rør ved piben – det er vel også custom på en måde?

Helt sikkert en fordel hvis du skal ligge og skyde på lange afstande, det kan også være en fordel når du skal skyde riflen ind. De er ikke specielt dyre, og afhængigt af behov kan de faktisk købes i biltema. Forskellige jagtbutikker har også kopier af Harris Bipod. Såfremt du har en ”almindelig” riffel, så er det ikke andet end at klikke / skrue den på (mere eller mindre).

Anbefaling: gør det.

Rem:

Køb en i neopren. Bum.

Ca. 500 kroner

Kuffert:

Husk lås (hvis du skal rejse)

Køb en hård kuffert (beskytter riflen bedre) i de bløde etuier kan riflen sagtens tage skade hvis den tabes.

Ca. 1500 kroner (husk billige alternative i Biltema)

Kasser til diverse (ammunition og lignende):

Ca. 1000 kroner (husk billige alternativer i Biltema)

Kniv

Buckknife: ca. 500 kroner.

Køb en god kniv, dårlige knive er fandens opfindelse. Jeg har købt en med orange skæfte, da jeg blev træt af at rode rundt på jorden efter jeg var færdig med at brække dyret, og lede efter min kniv. Buckknifen er rimelig ”flad” i spidsen, og tyk i bladet, derfor har jeg også en ekstra kniv, som er lang og spids, såfremt det skulle være nødvendigt at aflive et dyr, da vil jeg foretrække den lange og spidse, da du her kan trykke den direkte i hjertet eller hjernen (plus den er fremragende til at skære cigarer med).

Linsebeskyttelser

En rigtig god ide at investere i disse ”klapper”. Eneste råd: lad være med at køb de billige, man skal ikke klikke dem af ret mange gange, inden de knækker. Leupold laver til deres kikkerter nogen fantastiske nogen med magneter, samme gør Swarovski.

Andre brugbare småting:

English gunstock oil

Barrisol

Knivsliber (Decoy)

Ca. 50 kroner

Rem til rådyr

Det er umådelig rart at have sådan en rem, da rådyret så kan bæres som en skuldertaske.

Ca. 500 kroner

Patronholder til bæltet.

Oftest vil et magasin indeholde 3 skud, man er et fjols hvis man ikke medbringer mere end de tre skud som er i magasinet, for du ved aldrig hvornår man lige får brug for de sidste par stykker. Til 308’eren har jeg personligt et fem skuds magasin i, plus et tre skuds magasin i lommen (ja jeg har tømt begge magasiner på en oryx i Afrika, ved ikke hvad de bygger deres dyr af da de 7 skud sad i dyret 2 af dem på bladet). Til 6,5×55’eren har jeg et treskuds magasin + 7 i holder. Til 9,3×62’eren har jeg et femskuds magasin + 7 i holder.

Pris: 150 – 800 kroner (billigt i Biltema).

Rensegrej:

Hvis du passer på din riffel, så holder den simpelthen længere og fungerer bedre. Med lidt øvelse kan en fuld rens gøres på ca. 15 min. Gør det nu bare ;).

Ca. 500 kroner

Gummidut til bundstykket

Hvis man har et ”fladt” eller lille ladegreb som jeg har, da kan det være fordel at sætte en gummidut på (se billeder). Jeg foretrækker selv at have den på, da den giver bedre greb med kolde eller våde hænder eller i hurtige situationer. Jeg brugte de første 4 – 5 år uden gummidut, og oplevede aldrig under en jagtsituation at miste grebet, but better safe than sorry.

Ca. 100 kroner

 

Bemærkninger til tøj:

Rigtige mænd (og kvinder) går i læder og oilskind. Så er det muligt der findes noget moderne, ultralight – soft – silent – camo clothes of doom udviklet af det amerikanske militær til snigskytter og andre eliteenheder, så de udvikler lavere friktions varme så man ikke kan se dem med thermal scopes, og larmer så lidt at du, selv med den nyeste noise enhancing tech. Ja du kan blive så stille og camoufleret at du ikke kan finde dig selv! Yderligere kommentarer vil jeg ikke knytte til tøjet. (Sagt med et smil).

 

Min samlede nypris eks. Tøj:

Ca. 80.000 kroner. Min betragtning er her, at så har jeg så riffel (rifler) til resten af livet, den holder for den sags skyld nok længere end jeg gør.

En lille nota bene her: de angivne priser for de forskellige ting, er nok relativ langt fra hvad jeg ren faktisk har betalt for dem, det er en god ide at holde øjnene åbne for tilbud og kampagner, udstillingsmodeller, messer, nye modeller eller lignende, ligeledes kan det virkelig svare sig at købe brugt!

Et par afsluttende råd til køb af riffel:

Køb ikke for dyrt ikke for billigt, de fleste finder først ud af hvad de skal bruge en riffel til efter 5 – 6 år på jagt, så er det træls at have brugt 50.000 på en riffel, som i bund og grund ikke opfylder ens behov, man kan sige at det gjorde jeg selv, men heldet følger nogen gange idioterne. På den anden side, hvis jeg stod i dag med samme budget, som da jeg anskaffede min første riffel, så havde jeg nok købt Outbacken først, og så måske på et senere tidspunkt køb en ”prydriffel”.

Køb med mulighed for udskiftning, jo mere alsidig du gør din riffel, fx med svingmontage eller med mulighed for at skifte løb, jo længere vil den også holde.

 

 

Bag om artiklen:

Carl Christian Lange er forfatteren bag artiklen og desuden medstifter af Dansk Jagtformidling.
Carl er selv ivrig jæger og jagtinteresseret og står for den daglige drift af siden. Han er desuden din kontakt hvis du har brug for hjælp, har spørgsmål eller andet.
Email: carl@danskjagtformidling.dk