Oprettet: 23. marts 2019

Herregårdsjæger og vildtforvalter

Hvis du ønsker at gøre din hobby til dit levebrød, giver Dansk Jagtformidling her en guide til hvordan du bliver Herregårdsjæger og vildtforvalter.

Jagt er fantastisk og giver en god mulighed for at være i tæt kontakt med naturen, men hvad hvis du ønsker mere? Hvad vil du ønsker at tage din hobby til det næste level? Så er vildtforvalteruddannelsen måske noget for dig.

Denne uddannelse forbereder dig på at forvalte og planlægge natur-, vildt- og jagtinteresser på et bedriftsniveau. Her får du både mulighed for at varetage praktiske og administrative jobs, både i konsulentvirkomheder, men også ude på herregårdene hvor du får mulighed for at få en direkte påvirkning på forvaltningen af vildt og dets levesteder.

Hvis du skal være vildtforvalter skal du kunne genkende dig selv i følgende nøgleord: seriøsitet, engagement, ansvarlighed, fleksibilitet og åbenhed. Vildtforvalteruddannelsen kræver at du kan indrette dig efter de normer og værdier, som der bliver dig stillet og som forventes af en professionel vildtforvalter.

Vildtforvalteruddannelsen er driftsorienteret uddannelse, hvor du er berettiget til SU. Formålet med uddannelsen er, a kunne forvalte vildt på nationalt, samt internationalt niveau.

Som herregårdsskytte er du ansvarlig for det jagtdistrikt, der er tilknyttet til den herregård, som du arbejder for. Her får du ofte en forvalterbolig stillet til rådighed, hvor du kan opholde dig, når du ikke varetager herregårdens vildt og daglige drift. Du har ofte også ansvar for jagten og for vildtet, der skal udstedes på de forskellige revirer. Arbejdsopgaverne som herregårdsskytte og arbejdsopgaverne for vildtforvalter er meget årstidsprægede. Om sommeren arbejder du med opdræt og forvaltning af vildt, træner skydning og afholder bukkejagter, mens efteråret går med fodring af vildt og plantearbejde.

Krav til vildtforvalter:

Der findes ikke nogen deciderede personlige krav til dig, som person, når du skal være vildtforvalter eller herregårdsskytte, men du skal kunne trives alene. Mange af dine arbejdsopgaver kommer til at foregå alene, men du får på den anden side også tildelt en stor del ansvar for den daglige drift og for dyrenes velfærd.

Og nu til praktiske:

Hvor går du på skole når du skal være vildtforvalter? Det gør du på Vildtforvalteruddannelsen, der hører til Skovskolen under Københavns Universitet. Selve skolen ligger på Eldrupgård, som ligger i de store Løvenholmskove på Djursland; lige ved Auning – under en times kørsel fra Århus. Her holder uddannelserne til skov- og naturtekniker og skov- og landskabsingeniør samt forskellige AMU-kurser også til.

Hvad får jeg i SU på vildtforvalteruddannelsen? Du modtager 6.000 kroner om måneden.

Hvad indeholder undervisningen på vildtforvalteruddannelsen? Undervisningen veksler mellem almindelig undervisning, forelæsninger, gruppearbejde samt ekskursioner i både ind- og udland. Der er undervisning på alle hverdage mellem kl 8.00 – 16.00 og i begrænset omfang aften og weekender, specielt i forbindelse med ekskursioner.

Hvordan bliver jeg optaget på vildtforvalteruddannelsen? Optagelseskravene for uddannelsen er:

  • Herregårdsjægeruddannelsen
  • Anden relevant uddannelse (igangværende eller afsluttet) inden for jagtvæsen, jordbrug, skovbrug eller biologi.

Du skal desuden have gyldigt jagttegn, med tilladelse til jagt med haglgevær og riffel samt bestået riffelprøve. Du skal medbringe dine egne våben på uddannelsen, og disse våben skal være haglbøsse (haglgevær) og jagtriffel.

Som ansøger med anden relevant uddannelse end herregårdsjægeruddannelsen, skal du til en optagelsesprøve og efterfølgende samtale. Optagelsesprøven er en kombination af teori og praktik og har til formål at afdække dit kendskab til jagt, vildt og natur

Læs mere om Herregårdsjæger og vildtforvalter på Skovskolens hjemmeside

Bag om artiklen:

Dansk Jagtformidling er forfatteren bag artiklen og desuden medstifter af Dansk Jagtformidling.
Vi er selv ivrige jægerer og jagtinteresserede og står for den daglige drift af siden. Han er desuden din kontakt hvis du har brug for hjælp, har spørgsmål eller andet.
Email: info@danskjagtformidling.dk