Oprettet: 23. marts 2017

Herregårdsjæger og vildtforvalter

Hvis du ønsker at gøre din hobby til dit levebrød, giver Dansk Jagtformidling her en guide til hvordan du bliver vildtforvalter.

Jagt er fantastisk og giver en god mulighed for at være i tæt kontakt med naturen, men hvad hvis du ønsker mere? Hvad vil du ønsker at tage din hobby til det næste level? Så er vildtforvalteruddannelsen måske noget for dig.

Denne uddannelse forbereder dig på at forvalte og planlægge natur-, vildt- og jagtinteresser på et bedriftsniveau. Her får du både mulighed for at varetage praktiske og administrative jobs, både i konsulentvirkomheder, men også ude på herregårdene hvor du får mulighed for at få en direkte påvirkning på forvaltningen af vildt og dets levesteder.

Hvis du skal være vildtforvalter skal du kunne genkende dig selv i følgende nøgleord: seriøsitet, engagement, ansvarlighed, fleksibilitet og åbenhed. Vildtforvalteruddannelsen kræver at du kan indrette dig efter de normer og værdier, som der bliver dig stillet og som forventes af en professionel vildtforvalter.

Vildtforvalteruddannelsen er driftsorienteret uddannelse, hvor du er berettiget til SU. Formålet med uddannelsen er, a kunne forvalte vildt på nationalt, samt internationalt niveau.

Som herregårdsskytte er du ansvarlig for det jagtdistrikt, der er tilknyttet til den herregård, som du arbejder for. Her får du ofte en forvalterbolig stillet til rådighed, hvor du kan opholde dig, når du ikke varetager herregårdens vildt og daglige drift. Du har ofte også ansvar for jagten og for vildtet, der skal udstedes på de forskellige revirer. Arbejdsopgaverne som herregårdsskytte og arbejdsopgaverne for vildtforvalter er meget årstidsprægede. Om sommeren arbejder du med opdræt og forvaltning af vildt, træner skydning og afholder bukkejagter, mens efteråret går med fodring af vildt og plantearbejde.

Krav til vildtforvalter:

Der findes ikke nogen deciderede personlige krav til dig, som person, når du skal være vildtforvalter eller herregårdsskytte, men du skal kunne trives alene. Mange af dine arbejdsopgaver kommer til at foregå alene, men du får på den anden side også tildelt en stor del ansvar for den daglige drift og for dyrenes velfærd.

Og nu til praktiske:

Hvor går du på skole når du skal være vildtforvalter? Det gør du på Vildtforvalterskolen, der hører til Danmarks Jægerforbund. Selve skolen ligger på Kalø slotsruin på Djursland.

Hvad får jeg i SU på vildtforvalteruddannelsen? Du modtager 6.000 kroner om måneden.

Hvad indeholder undervisningen på vildtforvalteruddannelsen? Undervisningen veksler imellem forelæsninger og gruppearbejde. Du er i en klasse med omkring 20 pr. årgang. Der undervises alle hverdage mellem 8.30 og 15.30, om fredagen får du dog fri klokken 12. Herudover skal du være fleksibel i forhold til weekender og aftener, der nogle gange skal afsættes til undervisning og ekskursioner til både ind- og udland.

Hvordan bliver jeg optaget på vildtforvalteruddannelsen? Det er obligatorisk, at du har afsluttet skytteuddannelsen, men der findes også optag på kvote 2 for elever med relevant uddannelse, både igangværende og afsluttet. Det kan blandt andet gøre sig gældende for uddannelserne vedrørende jordbrugsfag eller biologi.

Bag om artiklen:

Carl Christian Lange er forfatteren bag artiklen og desuden medstifter af Dansk Jagtformidling.
Carl er selv ivrig jæger og jagtinteresseret og står for den daglige drift af siden. Han er desuden din kontakt hvis du har brug for hjælp, har spørgsmål eller andet.
Email: carl@danskjagtformidling.dk