Oprettet: 21. marts 2017

Den gode jagtparole

Den gode jagtparole

Parolen er den del af jagten, som skal skabe en munter og hyggelig stemning. Parolen er derfor meget vigtigt, når man samles, da parolen sætter dagsordenen for jagten.

Hvad er en jagtparole, og hvorfor starter man med jagtparolen?

En parole er retningslinjerne, krav og regler for, hvordan jagten skal foregå. Den indeholder samtidig rammerne og sikkerheden, da disse prioriteres højt. Parolen har den største betydning for, hvor god jagten bliver, og har man forberedt sig grundigt med parolen, eliminerer man samtidig tvivlsspørgsmål og eventuelle forvirringer iblandt medlemmerne. Derudover vil en grundig forberedt parole være med til at sprede en god stemning blandt medlemmerne og på jagten.

Mange som forbereder parolen plejer at tilpasse den til den pågældende situation og til deltagerne. Derfor kan den til tider være lang og humoristisk, men i de fleste tilfælde vil den være kort og præcis, da den skal være operativ. Grunden til at de fleste paroler er korte og operative er fordi parolen skal forstås og efterkommes af jægerne.

Hvad kan jagtparolen indeholde?

Selvom den gode jagtparole skal være grundigt forberedt, skal den også have en struktur. Her menes der mere bestemt, at den har nogle elementer, som skal indgå. Disse elementer kan blandt andet være en velkomsthilsen, forevisning af jagttegn, om skydningen, om området, jagtformen, hvornår der må skydes, sikkerhed, inddeling af hold, opsamling af vildt, sikkerhedsudstyr m.m. Derudover kan det være relevant at meddele, hvor længe jagten varer, om der vil være frokost osv.

Til sidst vil det altid være en god idé, at spørge medlemmerne, om der er nogle spørgsmål, tvivl eller forvirring omkring parolens indhold, så medlemmerne er helt klar på, hvordan jagten kommer til at foregå.

Der kan naturligvis være flere elementer, som kan indgå i parolen, som ikke er medtaget, men dette kommer helt an på situationen og medlemmerne. Det vigtigste ved parolen er, at hvert medlem har forstået og fået klargjort eventuelle spørgsmål, da sikkerheden og kontrollen under jagten skal være i top.

Vigtigst af alt, har jagtherren har pligt til at sikre sig, at alle deltagende medlemmer har et gyldigt jagttegn. Denne kontrol vil som regel blive udført i fællesskab. Dette forstås på den måde, at hvis et medlem ikke har et gyldigt jagttegn, skal vedkommende kunne tage konsekvensen, hvis det er glemt derhjemme, eller det ikke er fornyet.

Ovenstående elementer er selvfølgelig en retningslinje for, hvad den gode parole kan indeholde, men for jagtherren er det vigtigt, at den tilpasses til den givne situation og for de deltagende medlemmer.

Bag om artiklen:

Dansk Jagtformidling er forfatteren bag artiklen og desuden medstifter af Dansk Jagtformidling.
Vi er selv ivrige jægerer og jagtinteresserede og står for den daglige drift af siden. Han er desuden din kontakt hvis du har brug for hjælp, har spørgsmål eller andet.
Email: info@danskjagtformidling.dk