Oprettet: 25. februar 2017

Den gode jagthund

Hvilken jagthund er bedst? Kvaliteter hos den gode jagthund? Hvilken jagthund til hvilken jagt?

Spørgsmålene er mange, og det kan godt være en jungle at finde den helt rigtige hund til sin familie.

Der findes mange forskellige jagthunde, og de er alle gode på hver deres måde. For at finde den hunderace, der passer perfekt til dig og dine behov er det vigtigt at fastslå, hvilken slags jagt, du ønsker at bruge din hund til. Det er også vigtigt, at finde ud af hvilket bytte du ønsker at jage, og hvilke kvaliteter din hund skal have.

Når man taler om jagthunde, kan disse inddeles i flere forskellige kategorier:

Den stødende og apporterende jagthund, den stående jagthund, den gravsøgende jagthund og den drivende jagthund. Der findes flere forskellige jagtformer, men disse inddeler jagthundene i overskuelige hovedgrupper.

Den stødende og den apporterende jagthund anvendes primært til klapjagt, der er en jagtform, der kræver flere mennesker. Klapjagt foregår på en såt, hvor det er klappernes job, at larme og klappe dyrene frem fra deres skjul. Dette gør også, at jagthunden bruges til denne jagtform, er lydhør både overfor kommando og har det rette fokus på opgaven. Hunden arbejder her i tæt relation med jægeren, og skal have mod på alle former for bevoksning. Det er her hundens opgave at apporterer byttet og støde byttet op fra dets skjul. Særligt spanielracerne er velegnede til denne form for jagt, da de arbejder ivrigt og effektivt i forskellige terræner. Man kan dog også med fordel bruge en retriever, der er gode til at apportere byttet tilbage til jægeren efter jagten, hvilket sikre en grundig afsøgning af såten.

Den stående jagthund tager stand på færten af vildt. Gennem træning og i tæt relation med jægeren lærer hunden, at blive stående når den har fået færten, indtil jægeren giver signal til at rejse byttet frem til jægeren. Den stående jagthund kan med fordel bruges til jagt af fuglevildt. Den stående jagthund inddeles i to hovedgrupper, den engelske og den kontinentale. Den engelske er karakteriseret ved et større søg, med særlige egenskaber indenfor sneppehunde. Den stående jagthund kan med fordel bruges til flere forskellige former for jagt, dog ikke gravjagt. Eksempler på den stående engelske jagthund er blandt andet Setterracerne og Pointer. Hos de kontinentale racer, tager særligt hønsehundene fokus, både lang-, kort- og ruhåret, en münsterländer kan også med fordel bruges. Dette er dog igen individuelt, alt efter jagt, behov og temperament. Mange forskellige racer kan med fordel bruges som stående jagthund.

Den gravsøgende jagthund er ofte en lidt mindre hund, hvis opgave er at opsøge grave og holde byttet i skak under jorden, eller drive det frem gennem rør til jægerne. Det er vigtigt, at du træner en vedholden og modig hund til gravjagt, da den skal være selvstændig nok, til at drage ned i mørke underjordiske skakter og holde et eventuelt bytte i skak. Hunde, der er gode til denne form for jagt er blandt andet gravhunde, forskellige former for terrier og forskellige former for Feist. Disse hunde er hunde, der er livlige og ivrige, de vil gerne være med til det hele og være en del af det, der sker rundt omkring dem. De skal dog have en konsekvent hånd i opdragelsen, ikke grov, men konsekvent. På denne måde sikre du den bedste jagthund, der giver det bedst mulige udbytte af jagten.

Den drivende jagthund opsnuser selv den mindste fært. Det er hurtige hunde, der fører an i jagten og tager føringen. Hundene i denne gruppe er meget selvstændige og har en stor entusiasme overfor det de gør. De skal dog have en konsekvent og vedvarende træning, hvis man skal gøre sig ønske om, at have en hund, der skal kunne gå uden snor. En drivende jagthund skal have meget stimulering af sanserne, så de altid er skærpede i en mulig jagtsituation. Den drivende jagthund er en velholdende hund, der kræver høje elementer af motion, for at kunne opretholde deres jagtteknik. Man kan med fordel have flere drivende jagthunde med på jagt, da de er meget temaorienterede og på den måde kan afsøge et større areal. Eksempler på drivende jagthunde kan for eksempel være en Basset, en Dalmatiner, en Gravhund eller en støver.

Når du har sporet dig ind på hvilken hund, du ønsker, er det vigtigt at overveje hvad du kan tilbyde hunden. Når du opdrager en jagthund anbefales det, at den er i daglig kontakt med dig og familien. Det anbefales, at den får trygge rammer, med vedvarende regler for, hvad den må og ikke måde. Ovenstående kategorier af hunde, er dog kun retningslinjer til at guide dig bedre ind på, hvilken hund, der vil passe bedst til dig, din familie og dine jagtbehov. Alle jagthunde har brug for daglig træning og stimulering, og man skal huske, at nogen hunde er mere specialiserende, hvorimod andre er mere alsidige og kan bruges til flere forskellige former for jagt alt efter hund og temperament.

God fornøjelse og god jagt.

Bag om artiklen:

Carl Christian Lange er forfatteren bag artiklen og desuden medstifter af Dansk Jagtformidling.
Carl er selv ivrig jæger og jagtinteresseret og står for den daglige drift af siden. Han er desuden din kontakt hvis du har brug for hjælp, har spørgsmål eller andet.
Email: carl@danskjagtformidling.dk